op een dag


op een dag 1.0

op een of andere, niet nader bepaalde dag in het verleden of in de toekomst

Algemene voorbeelden


Toen Nietzsche op een dag een paard omhelsde, vond men dat het eerste teken dat hij gek werd. Je kunt beter zeggen: toen werd Nietzsche normaal. Anders ben ik zelf gek. Toen ik een jaar of acht was, heb ik een wild zwijn omhelsd. Dat stond aan een paaltje vastgebonden bij het circus in mijn geboortestad Utrecht. Ik vond hem zo alleen, en zo lief, en toen heb ik hem omhelsd.

http://www.xs4all.nl/~jeroenvu/gwv/voskuil.htm,

Ze bestonden echt, dingen zoals de asteroïden en meteorieten, waarvoor sterrekundigen waarschuwen dat ze op een dag in botsing met ons zullen komen. Maar tot nu toe hebben ze altijd gemist – of ze hebben een datum van inslag zo ver in de toekomst dat de dreiging niet reëel is.

http://www.lifeblad.nl/uitgaves/2003_03b.pdf,

op een dag 2.0

gedurende een dag; in de tijdspanne van een dag

Algemene voorbeelden


Bovenal ben ik er bezig geweest met Mickey: mijn 5 maanden oude kangaroo-baby was nauwelijks groter dan mijn twee handen en ondanks dat een echt handen-bindertje! Met 8 voedingen op een dag (inclusief nachtvoeding rond 3.00uur) [...] en zijn duidelijke knuffelwensen hield hij me constant bezig.

http://www.reiskriebels.nl/actiefreisverslagineke.html,

600 calorieën op een dag is erg weinig. Zo weinig eten hou je niet lang vol.

http://www.achmeahealth.nl/cgi/go.fpl?type=oordeelmee=43=meerinfo

op een dag 3.0

gedurende een werkdag; in de tijdspanne van een werkdag

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


Onze sauna's worden in onze werkplaats handmatig in elkaar gezet en voorgemonteerd. Dat zie je aan de kwaliteit af. Soms doen mensen maar vijf plankjes op een dag, maar het gebeurt wel met liefde. Plaatsen en afwerken bij de mensen thuis is vaak een halve dag.

http://www.dvhn.nl/Index/0,5481,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.dvhn.nl%2FPagina%2F0%2C7109%2C26-1-8104--1775942-1264-1694811-%2C00.html